sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Ruskeaa-aa-aa-aa Allin lasta

"Upea oli ilma, vaan upeampi oli Hilma". Viikonloppuna Hilman on täytynyt kyllä olla täydessä tällingissään, että on ilman upeudessa voittanut. Minä raahasin osan ruskeista kankaista ulos auringonpaisteeseen ja napsin kuvia.

RU3 Harvahkokudoksinen pöytäliina lepatti kivasti tuulessa - ja tuuli vääristi hieman mittasuhteita. Liinan keskellä on iso kukka. Sen ympärillä olevat pienemmät kukat ovat suurinpiirtein saman kokoisia. Mukavan pehmoista kangasta 120x120 kokoinen pala.

RU4 Tuttuakin tutumpaa Maija Isolan Kaivo-kuosia. Valitettavasti kaivonrenkaista on vain kaksi säilyttänyt värinsä. Muut ovat haalistuneet ja hiutuneet lähes olemattomiin. Hyvä puoli on se, että yhden kaivonrenkaan koko on 123x44 (leveys x korkeus) eli kyllä näistä jotakin saa tehtyä. MYYTY


RU5 Minä kutsun tätä kangasta Silmuksi, koska kuvio muistuttaa aivan aukeavaa silmua. Toisaalta tämä voisi olla myös Jyvä. Kankaassa on yksi kokonainen iso kuvio ja toisesta kuviosta 2/3. Ensin ajattelin tehdä tästä itselleni takin, mutta en ole saanut aikaiseksi. Puuvillaa tämäkin.

RU6 Mitäpä tästä sanoisi? Vahvaa keinokuitua - mitä lie teryleeniä tai krimpleneä. Mekkona tämä on kuitenkin jollakin tätillä heilunut. Hauskat värit.

RU7 Pari pitkää, mutta kapeaa suikaletta ruskeapohjaista kangasta. Tästä saa pari takkia tai mekkoa, jos ei haittaa, että takkappaleessakin on keskellä sauma. Ajattelin, että tästä saisi kivan mekon, johon voisi yhdistää jotain toista ruskeaa kangasta tai väripilkuksi vaikka keltaista.

RU8 Lisää kukkaa ja ruskeaa. Toisella reunalla on yksi rivi kukkia ja toisella kaksi tai paikoitellen vähän useampia. Tämä nimittäin on kappa ja vaalea kukkaraita on oikeasti vaakatasossa. Kappa levenee reunoja kohden.

RU9 Entinen koristetyynynpäällinen. Noin 60x50 pala.

RU10 Peruspuuvillaa. Vaikka vuorikankaaksi, jos haluat korian vuorin. MYYTY

lauantai 21. toukokuuta 2011

Keltaista aurinkoon

 Yksi kangaspinoista on keltainen. Yhtenä iltana pinosin kankaat värien mukaan, erottelin kuvatut kuvaamattomista ja levittelin pinot ympäri yksiötäni. Eteisen lattialla on kolme pinoa, sohvalla kaksi, keittiön tuoleille on levitelty silitettyjä kankaita. Ompelupöydälle on kasattu ne, jotka on jo kuvattu.


KE1 Tätä railakasta keltaista on vain puolimetrinen kaitale. Kukat ovat valtaisan kokoiset, kuten ylemmästä kuvasta voi todeta. Niin, ja ne kaikki kukat on kuvattu tähän. ylhäällä on kankaan toinen puoli ja alhaalla toinen. Sinun tehtäväsi on keksiä, miten palat yhdistyvät toisiinsa. MYYTY

KE2 Uijui. Pöytäliinan värit ovat kovin hennot. Todellisuudessa ne ovat hieman vahvemmat. Finlaysonin laatua pienen pöytäliinan verran.

KE3 Raitaa. Keltaista ja valkoista. Paksua pehmoista puuvillaa.

KE4 Tämä on kyllä reilusti enemmän oranssia kuin keltaista. Tätäkin on enää pieni suikale jäljellä. Ehkä tästä saisi neidolle mekon. MYYTY

KE5 Ohkaista puuvillaa. Oikein omiaan kesäiseen hellemekkoon. Eipä tästä muuta tulekaan.

KE6 Tämän palan aurinkoa löysin viime kesänä. Lähikirpparilla täti oli levitellyt tavaransa ja jättänyt 30 vuotta vanhan mekkonsa laatikon pohjalle. Kuljin ohi, kurkkasin laatikkoon ja arvelin, että mekko ei ole myynnissä. Palasin uudemman kerran ja kysyin, josko saisin katsoa sinne laatikkoon tarkemmin. Sain, ja sain mekonkin. Täti vain nauroi, että ei se enää hänelle sovi.

KE7 Artekiakin olisi tarjolla parin kapan verran. Haluaisiko sinun lapsesi pukeutua Artekin takkiin? MYYTY

KE8 Harvahkoa kudosta oleva kangaspala. Todellisuudessa tämä on hieman keltaisempi. Kankaan nimi on Pirta ja suunnittelija Seija Lampinen.

KE9 Peruspuuvillaa runsain mitoin. Isoja kukkia luonnonvalkoisella pohjalla. MYYTY


KE10 Lakanapuuvillaa. Harmillisen harmaansävyinen kuva. Pohja on hyvin vaaleaa keltaista, mutta kukkaryppäät ovat voimakkaamman värisiä. MYYTY

perjantai 20. toukokuuta 2011

Tilauksesta arvon neidit ja herrat: kaksi takkia, mekko ja mössa

Kesä on täällä, toivottavasti sielläkin. Kesä siellä ja täällä. Sen kunniaksi ompelin kevyttä päällepantavaa.

Rakas Prinsessa saa vihreän mekon. Päänläpi vedettävä malli, ei nappeja, neppareita tai vetskaria. Huiskis vain ja mekko on päällä. (Napit edessä ovat vain koristeet.) Koko on 86 ja kuva kiero.

"On neidolla punapaula, kun tanssiin hän käy..." Tällä neidolla on punainen takki. Takissa on silkkivuori ja sivusaumoissa taskut. Malli jo hyvinkin tuttu, hieman A-linjainen. Koko on ehkä 98.

Poika ilman mössaa on kuin kuin kuin... avopäinen. Tämä kangas on kulkenut vuosia suurena aarteena matkassani asunnosta toiseen - aina saman lipaston alimmassa laatikossa. (Kangasta on ollut tätini hameen etukappaleen verran. Takakappaletta en ole koskaan nähnyt.) Mutta nyt tuli poika, jonka lakkia varten raskin upottaa Fiskarsien terän kankaaseen. Perinteinen mössa eli edessä lippa, sisällä puuvillavuori ja alareunassa kuminauha, jolla lakin kokoa voi säätää.

Mössan somisteena on nappi päälaella.

Toinen poikanen saa takin. Koko on 92, silkkivuori, huppu, vinonauhakanttaukset, vetoketju.

Takakappaleeseen tähtäsin ison pallon.

Huppu on pyöreä. Huppu ja hihat on leikattu niin, että niissä on vain pieniä palloja ja palloista suurin osa on turkooseja. Pientä hauskuutusta.
Kangasta jäi vielä toiseenkin takkiin. (12.06.2011: Kangas on loppu. Tuli toinenkin poikanen, joka tarvitsi takin. Tilasi tikkivuorin, mustat vinonauhakanttaukset ja hiippahupun. Sangen vahvasti epäilen, että onnistun vielä näkemään poikaset yhtä aikaa samankaltaiset takit harteillaan.)

maanantai 16. toukokuuta 2011

Keltakukkainen takki ja mekko

Neiti tarvitsi iloisenvärisen mekon ja takin.

 Mekkoon ommeltiin olalle kaksi isoa nappia.



Mekko on malliltaan aika kapea. Helma levenee hieman alas päin. Tässä on käytetty samaa kaavaa kuin (vaalean)punaisessa mekossa. Mekko on kooltaan 110. Kaava SK 5/09.

Takki tehtiin mekon kanssa samasta kankaasta. Takissa on vetoketju, ohuehko tikkivuori ja hihansuissa, helmassa sekä hupun etureunassa vinonauhakanttaus. Kaava on 70-luvulta ja c-mitoituksella, joten takki on kapea ja sopii hyvin hoikalle ja sirolle lapselle. Koko 104/110.

sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Lisää punaista

Paloautonpunainen, tiilenpunainen, tulipunainen, vaaleanpunainen, omenanpunainen, joulunpunainen ja punainenpunainen. Katsopa näitä. Olisiko näissä mitään sinun silmääsi hivelevää?

PU3 Peruspuuvillaa kapeilla valkoisilla ja punaisilla raidoilla höystettynä. Jos mittaa pystyraitaisena, kankaan pituus on 33cm ja leveys 320cm eli reilut kolme metriä.
21.06.2011: Raitoja on jäljellä enää hieman toista metriä. MYYTY

PU4 Tämä kangas onkin tuttu jo pussukoista. Sydämet ovat noin 1,5 cm leveimmältä kohdalta. Ohkaista puuvillaa (eikä ehkä kovin vanhaa, mutta koreaa kyllä) on yhteen n. 80 senttiseen takkiin. Huppua ei taida tulla. MYYTY


PU5 Pieni on kaunista, sanoi päättötyön ohjaajani vuosia sitten. Sitä lie ajatellut tämänkin kuosin suunnittelija. E. Laiho Oy Lohjalta on valmistanut kankaasta sitten kaksipuoleisen essun (vai olisiko ennemminkin jokin suojaliivi?), kokoa 36. Nykymittapuulla koko olisi ehkä 34 tai jopa 32.

PU6 Kuka tietää tuolle valkoiselle kuviolle nimen? Minä olen mielestäni joskus kuullut sen, mutta ei ole aavistustakaan, mikä se voisi olla. Muistuttaa kuitenkin pisaraa.
Niin, sitä vain, että tällaistakin kangasta on.


PU7 Kiljuin riemusta, kun löysin tämän. Minulla on vahva epäilys kankaan valmistajasta, mutta koskapa en löytänyt netistä varmistusta oletukselleni, en arvaa julkisesti mitään.

Kangas on paksua trikoomaista neulosta. Harmillista, että kangaskaistale ei ole kuin 51cm leveä ja 98 pitkä.

sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Valkopohjaisia

Isoa ja pientä kukkaa, ruutua, raitaa, pilkkua, palloa ja railakkaita värejä.

VA1 Ohkaista puuvillakangasta, okra/oransseilla pikkukukilla. Kangas on kuin tehty pikkuneidin juhannusmekkoon. Jos oikein haluaa kruusailla, niin mekon helmaan voisi laittaa brodyyriä tai tehdä vallan kokovalkoisen alusmekon. Riittänee tästä siskollekin, jos ei ole vielä rippikouluiässä.




VA2 Lumpeenkukka on saanut uuden sävyn, lehdet myös. Tämä valtaisilla kukilla koristettu kangas on tietenkin puuvillaa. MYYTY


VA3 Näyttääkö tämä kuva sinusta olevan kierossa? Niin minustakin, mutta ei se sitä ole. Raidoitus hämää. Kankaan reunassa lukee: Pelimanni, Metsovaara Design, Made in Finland by Tampella, 100% cotton. Eipä siihen ole lisättävää.


VA4 Jos kaipaat elämääsi neliöitä, palloja ja railakkaita värejä, saat ne kaikki tässä samassa paketissa. Harvakudoksista kangasta on vain kaksi 41x112 palaa. (Ups, kuvassa oikealla alhaalla olevat pallot näyttävät punaisilta. Oikeampi väri on anilliini. )

Mustaa ja väriläiskiä

Pari mustapohjaista kangasta. Tällaisia tulee vastaan harvemmin ja nämä ovat yleensä niin herkullisia, että menevät heti. Pari hedelmäkuosista mustapohjaista kangasta ompelin heti takeiksi, kun sain ne käsiini. Takit löydät Puodista.


MU1 Tämä on mustapohjainen tai todella, todella tumman sininen puuvillakangas. Tästä on tulossa jo yhdelle lapselle takki, mutta tätä on vielä toiselle tai kolmannellekin. Huomaa, että vihreiden pikkupallojen seassa on myös harvakseltaan turkoosin värisiä palloja.
12.06.2011: Kankaasta tuli toinenkin takki. Kolmanteen se ei enää riitä. Jotain pientä siitä vielä saisi. Vaikkapa mössan tai kaksi. MYYTY

MU2 Tämäkin on musta-/tummansinipohjainen, hieman paksumpi puuvillakangas. Nykyisessä muodossaan kokoa 40D (vanhassa mitassa) puolihihainen paita.

maanantai 2. toukokuuta 2011

Keltaista ja oranssia

Kankaiden lajitteleminen värien mukaan on paljon, paljon vaikeampaa kuin kuvittelin. Vai mitä sanotte tästä alla olevasta yksilöstä? Onko tämä eniten ruskea, beige, keltainen, oranssi vai jotain ihan muuta?
Laiskistuin enkä jaksanut mitata näitä kankaita. Kysy, jos jokin kiinnostaa.

OR1 Kyseessä on Tampella Rio-kangas. Jämäkkää puuvillaa kauniissa väreissä. Raidat muodostavan "nuolenpään" vuorotellen molempiin suuntiin. Katso ensimmäisestä postauksesta, millaisen takin olen tästä kankaasta tehnyt.

OR2 Tässä pitäisi näkyä oranssilla pohjalla viininpunaisella rajattuja kukkia, joiden keskiosa on väriltään lähellä luumua. Eipä näy. (En osaa vielä käyttää kameraa.) Tätä jämäkkää puuvillakangasta on pienen ihmisen takin verran. Arvioisin, että 92-senttiselle tästä voisi takki tulla - ilman huppua. (28.03.12: Kankaasta on tehty yksi mössä, joten takkia tästä ei enää tule. Toinen mössa tulisi.)



OR3 Peruspuuvillaa. Reunoissa keltapohjaiset leveät raidat. MYYTY


OR4 Jämäkkää puuvillaa reiluilla kukkakuvioilla. Erinomaista esimerkiksi takkiin. On tästä mekkokin tehty.

Jotain sinistä

Sinisen ystävälle jotain pientä ja koreaa. Valitse yksi, kaksi tai kaikki kolme. Lisää tullenee myöhemmin.

SI1 Kuva valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa. Todellinen pohjaväri tässä puuvillakankaassa on tummansininen. Oikein sellainen yönsininen. Kangas on kymmenessä 32x32 palassa.
Edit: Paloja on jäljellä enää kolme.

SI2 Essun verran sinipohjaista puuvillakangasta. Koko 50x75. Punapohjainen raita (20cm leveä) on pidemmän sivun suuntainen. Jotain pientä kivaahan tästä tulisi tai isompaa, jos yhdistää johonkin toiseen kankaaseen. Huom! Samaa kangasta on myös oranssipohjaisena.

SI3 Minun mummollani on ollut takuuvarmasti jotain tästä kankaasta - en vain muista mitä. Ehkä mekko, ehkä pannumyssy. Tämä ei ole mummon perintöä, vaan kirpparilöytö. Harvakudoksista kangasta on reilu 51x104 cm:n pala.