maanantai 7. tammikuuta 2013

Talsijoita, tallennoijia

Suomen kieli on kyllä aika hassua. Tavara laitetaan talteen, kun sitä ei käytetä. Kun tavaran halutaan pysyvän tallessa, se kiinnitetään vaikka naruun tai lukitaan oven taakse. Tavaroita ihan kirjaimellisesti pidetään tallessa. Mikä sen tallen perusmuoto on? Talle vai talli vai talsi? Entä sen, joka niitä tavaroita pitää tallessa? Onko se talsija, tallennoija, tallettaja?

Noh, tein tuttinauhoja, joiden tarkoituksena on pitää tutti lähellä vauvan suuta.

 Näistä saa valita mieleisensä. Valkopalloinen on 50-lukua ihannoivalle, Mari M:a suosivalle tuo seuraava ja vihreän ystävälle keskimmäinen. Jos pitää Tampellan Nappi-kuosista, kannattaa valita neljäs (näitä on kaksi) ja klassisen nimeen vannova pitää ehkä tuosta viidennestä. Mustavalkoruudullisen pituutta voi myös säätää, koska ompelin siihen ihan vain huvin vuoksi henkselien säätöklipsun.
Edit: Vein vihreän tallennoijan lahjaksi. Muut on vielä ostettavissa.

 Kaikissa on silikoninen Babybak-rengas.

 Valkopalloisen klipsi on hieman suurempi kuin muissa.

Pienemmissä klipseissä on varsinaiset piraijan hampaat.

Pituutta nauhoilla on noin 25cm (ilman klipsuja ja rengasta). Pidempi voisi olla toisaalta käytännöllisempi, mutta turvallisuussyistä on syytä pysytellä tällaisissa nysissä. Hinta olkoon 5€/kpl (ja mahdolliset postituskulut päälle).

3 kommenttia:

 1. Hyvännäköisiä! Mulle retroilijalle kävisi kaikki. Harmi, että meillä on tuttinauhoja ylenmäärin. Ja yksi kelmi joka ei edes syö tuttia.

  VastaaPoista
 2. Alkoi sen verran kiinnostaa, että kysyin googlelta:

  Kaikki sanat eivät esiinny perusmuodossaan eli nominatiivissa. Se ei tarkoita etteikö niillä olisi voinut tosiaan joskus olla perusmuotoa. Tallessa esiintyy myös muodoissa 'tallella, talteen' eli vain inessiivissä, illatiivissa ja adessiivissä. Vanhassa kirjakielessä esiintyy myös "perusmuotoja" talte, talle (vrt. tallelokero) ja talsi, mutta näitä epäillään myöhemmin rekonstruoiduiksi.

  Tallella-sanalle sukua (siitä johdettuja) ovat verbit tallentaa, tallettaa sekä substantiivit tallete, tallenne ja talletus.

  Sen sijaan taltio tarkoittaa 'viraston toimituskirjan arkistoitavaa alkuperäiskappaletta', ja verbi taltioida tarkoittaa varsinaisesti tätä toimenpidettä, vaikka sitä käytetään muuhunkin.

  Suomen sanojen alkuperä R-Ö (SKS 2000)
  Kielikello 7 (1974)
  Copyright © Helsingin kaupunginkirjasto

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hieman arvelinkin, että apu pulmaan voisi tulla sinun suunnaltasi. :)

   Poista