perjantai 14. maaliskuuta 2014

Ihmisen vaate

Miesten ja naisten paidat napitetaan eri suuntiin. Naisilla napit ovat vasemmalla ja miehillä oikealla. Samoin housujen vetoketjuhalkio on "sukupuolitettu". 

Halusin tehdä paidan, joka sopii napituksensa puolesta niin tytölle kuin pojallekin. Väritkin sattuivat vahingossa sellaiset, että edustavat tasapuolisesti sekä tyttöjen että poikien värimaailmaa. Kerroin ystävälleni tehneeni unisex-paidan prototyypin. - Eli siis ihmisen vaatteen, totesi ystäväni, joka on lahjakas ilmaisemaan asioita.

 Ihmisen vaatteen koeversion ompelin kirpparin roskiksesta ongitusta Jokapoika-paidasta. Paita oli monin paikoin erittäin kulunut, mutta minusta oikein sopiva tähän t(/p)estiin. 

 Paidan juju on napituslistassa. Etukappaleen keskivaiheella napitussuunta vaihtuu. 

 Kummallista, miten juuri tällaisessa koeversiossa voi onnistua kaikki paremmin kuin tilaustöissä. Elämäni ensimmäisen kerran kaulusnappi osui samaan linjaan muiden nappien kanssa. Jee! Kaulus on tuollainen matala, kun enempään ei riittänyt kangasta. Aika hauska tuollaisenaan. Mun mielestä se vain lisää paidan sukupuolettomuutta.

 Takakappaleen yläosa on vaakaraitainen. Materiaalit eivät riittäneet kokonaan pystyraitaiseen. Tällä kertaa muistin tikata yläosan alareunan enkä alaosan yläreunaa, kuten joskus taannoin.

 Hihansuuhalkiot tein kuten aina ennenkin. Tosin vasta nyt tajusin ompeluohjeen tikkausjärjestyksen. Huvikseni tikkailin paljon muutakin - ja taas uskaliaasti kirkkaan punaisella, jotta harhatikitkin näkyisivät.

Ilmeisesti paitoja pitää tehdä vain harvakseltaan ja tällaisia harjoitteluprototyyppejä, jotta ne onnistuvat. Tämä ihmisen vaate opetti paljon ja koin monella kohtaa onnistumisen iloa.

Kaava on muokkaus OB 3/10:n paidasta. Ihmisen vaatteen koko on 92. Enää puuttuu vain ihminen, joka tämän tarvitsee.

Ps. Kuvat on luvattoman huonoja. Halusin niin innolla päästä esittelemään luomusta, että en jaksanut enää ottaa uusia siinä vaiheessa, kun tajusin, että syteen ja saveen meni.

3 kommenttia:

 1. Riihipaita? Siinä tosin ei ole alas asti edessä nappeja, ja hihansuukaitaleet on tuollaiset kauluksen kanssa kapoiset. Hyvän näköinen. Ps. käytiin k:n kirppareilla äitin kans ja tehtiin löytöjä sinulle asti.
  -Wee-

  VastaaPoista
 2. Hienoa kekseliäisyyttä! Mie en ole koskaan oikein ymmärtänyt tuota erisuuntaisuutta, omalle pojalle laitan napit milloin mihinkin suuntaan :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos!

  Jostain syystä liitän paidan Etelä-Pohjanmaalle. Onko siellä ollut perinteenä riihipaidat? Vai onko noissa väreissä jotain Pohojanmaalaasta?

  VastaaPoista