maanantai 12. joulukuuta 2011

Tästä se alkaa - Nuppupeittoilu

 Arvoisa lukija!

Haastan sinut ompelemaan yhden tai useamman Nuppupeiton. Nuppupeitto on sairaalan tehohoidossa oleville keskosille annettava peitto, jonka he saavat omakseen. Peittoja lahjoitetaan Suomessa useisiin eri sairaaloihin. Minä toimitan tämän keräyksen kautta tulevat Nuppupeitot Keski-Suomen keskussairaalaan. 

Peittoja tarvitaan jatkuvasti. Näin ollen voit toimittaa peittoja minulle silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Minulle ja sairaalalle peittojen vastaanottaminen sopii aina.

 Nuppupeiton ohje (kopioitu Nuppupeittoyhdistyksen sivuilta):
"Nuppu-peitto valmistetaan puuvillasta ja/tai flanellista sekä vanusta.
Peiton koko on minimissään noin 40 x 40 cm, mutta se voi myös olla hieman isompi eikä sen tarvitse olla neliö.

Peiton päällisosa voi olla joko tilkkutyö tai yhdestä kankaasta ommeltu. Peiton vuori saa mielellään olla flanellia tai muuta pehmeätä kangasta (mielellään puuvillaa). Kerrosten välissä voi käyttää myös puuvilla-, polyesteri- tai sekoitevanua. Työ on hyvä tikata ainakin sen verran, että vanu pysyy pestessä paikoillaan. Tikkausen voi suorittaa käsin tai koneella. Tikkauksen sijaan työn voi myös solmia. Peitto tulee voida pestä 40 asteessa koneessa. Peitossa on hyvä välttää irtoavia tai teräviä osia, jotka voivat olla vauvalle vaaraksi (esim. rusetteja, nappeja tai paljetteja).

Tilkkutyön tekniikka ja malli ovat vapaat, samoin kankaiden värit ja kuviot. Kirkkaat värit piristävät sairaalan aika harmaata ilmapiiriä, mutta kaikenlaisia peittoja tarvitaan ja jokainen peitto on tärkeä vauvalle ja hänen perheelleen."  

Peitot voi toimittaa minulle tai Jyväskylän Käsityöneuvontaan. Käsityöneuvonta sijaitsee Matarankatu 6:ssa, Tourulassa. Minun yhteystietoni saat lähettämällä sähköpostia osoitteeseen vaatekomeroon@gmail.com.

Ainakin aluksi kuvaan kaikki saamani peitot tänne blogiin. Jos peittoja alkaa tulla ovista ja ikkunoista, teen peitoille omat sivut. 
Tekemisen ja lahjoittamisen iloa kaikille! Ommelkaa!

15 kommenttia:

 1. Hieno keräys! Tekemisen iloa vaan kaikille.

  Nyt vasta ajattelen, että eihän ne varmaan kaupasta niitä tilkkupeittoja vastasyntyneiden osastollekaan osta. KRHM. Ajattelematon äiti-ihminen.

  Taas W.

  VastaaPoista
 2. Mä oon yleensä teettänyt peitot yhdellä kotiompelijattarella...

  VastaaPoista
 3. Werhoutuja: Niinpä niin. Paljon asioita jää maailmassa ajattelematta. :)
  Hennis: Nyt sinulla on mahdollisuus teettää Nuppupeittoja toisella tai kolmannellakin kotiompelijattarella. Jos nimittäin tuntuu, että ompelukone ei omia käsiä tottele, voi lahjoittaa Nuppupeittoihin materiaaleja. Materiaalit voi toimittaa mulle tai Käsityöneuvontaan. Etenkin ohut levyvanu on oikein tervetullutta. Tämä siis tiedoksi kaikille.

  VastaaPoista
 4. Ohut levyvanu? Muistatko mitä tuli sen yhden mustavalkoraitaisen lattiapeiton sisään? Onko liian paksua?

  VastaaPoista
 5. Se on liian paksua, valitettavasti. Puolet sen vahvuudesta riittää.

  VastaaPoista
 6. Niin. Sanottakoon vielä, että lapsillahan ei suinkaan ole kylmä eli he eivät tarvitse peittoja lämmikkeeksi. Peittojen tarkoitus on luoda lapselle turvallisuudentunnetta ja vanhemmille iloa.

  VastaaPoista
 7. Viisi peittoa odottelee tuolla puolivalmiina, lisääkin varmaan tulee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau! Sun kaltaisia Olentoja pitäisi olla maailmassa enemmän. :)

   Poista
 8. Tarvittakoon nuppupeittoja vielä sielläpäin lisää.Pystyisin toimittamaan niitä joulukuun loppupuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuppupeittoja tarvitaan koko ajan. Vien yhden erän 17.12.12, mutta keräys jatkuu edelleen.
   Peittoja voi toimittaa omaan tahtiin, silloin kun itselle parhaiten sopii.
   Ihanaa, että osallitut keräykseen!

   Poista
 9. Voisin toimittaa sulle isomman erän nuppupeittoja helmikuun loppuun mennessä jos tarvetta on.Ja mielelläni niitä tekisin.Lähetysosoitteen voit,vaikka laittaa mulle sähköpostiini pontinen.henna@gmail.com

  VastaaPoista
 10. Kangaskauppa Partti toimittaa myös valmiit peitot eteenpäin. Itse vein peittoni sinne. Tiedon tästä Partin yhteistyöstä sain, kun ostin sieltä vanua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joskus kauan sitten (,kun Partti oli vielä kävelykadulla) liikkeen eteisessä oli ilmoitus, jossa puhuttiin Nuppupeitoista. Kysyin asiaa silloin Partin henkilökunnalta ja he sanoivat, että kyseessä on jokin yksityishenkilö.

   Oikein hyvä, jos peitot kulkeutuvat sitäkin kautta. Pääasia on, että pehmoiset lahjat pääsevät uusille omistajilleen.

   Poista
 11. Minä kanssa voin tehdä niitä jos tarvitsee. Viime vuona tein Turkuun samanlaisia! Kiva että täällä kotiseudullakin on tällainen projeksti :)
  Lellu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lellu, peittoja tarvitaan koko ajan. Tosi mahtavaa, jos pystyt osallistumaan! Ota yhteyttä, kun peittosatsisi on valmis. Yritän nyt saada kasaa "joulupaketin" eli vien peitot vähän ennen joulua sairaalaan.

   Poista