sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Haasteellista ompelua

 Fb:n ompeluryhmässä oli mahdollisuus osallistua haastetehtävään. Tietenkin minä osallistuin. Osallistun aina kaikkeen tällaiseen. Minä haastoin toisen ompelijan tekemään housut joustamattomasta kierrätyskankaasta. Annettu haaste piti suorittaa myös itse.

Käsi ylös, joka yllättyi siitä, että minun materiaalikseni valikoitui Jokapoika-paita. (Tunnustan, ostin kaksi paitaa lisää viime postauksen jälkeen.)

 Mallin lähtökohtana oli Ottobren numerosta 4/11 housut, joissa oli resorit lahkeensuissa ja vyötäröllä.. Näissä housuissa kaavasta on käytetty vain haarakoukkua ja lahkeen pituutta. Loput on sovellettu ja sävelletty sen mukaan, mitä tekemisen aikana on mieleen juolahtanut ja miten kangas on riittänyt.
Koko on 104.

 Vyötäröllä on leveä kuminauha. Koska kuminauhakujaan ei riittänyt kangasta vaakaraitaisena, ompelin jatkopalaksi pystyraitaa. Sattui niin somasti, että taskunsuun reuna osuu juurikin saumojen kohdalle. Taas tuli vahingossa hauska yksityiskohta.
Lahkeiden etukappaleet on tehty hihasta. Hiha oli kuitenkin liian matala 104-senttisiin housuihin. Koska hihan pyöriö haukkasi palan etukappaleen kulmasta pois, päätin minä haukata vähän isommin ja leikkasin housuihin taskut. Tuskinpa noita taskuja olisi muuten tullut tehtyä. Tämä on hyvin tyypillistä minun ompelulleni. Ratkaisuja keksitään sitä mukaan, kun ongelmia tulee. Ja juuri tämän vuoksi minä (kierrätysmateriaaleista) ompelemisesta niin paljon pidänkin.

 
 Tämä kuva paljastaa sen, mistä housujen idea alun perin lähti. Halusin kokeilla, miltä hihahalkio näyttäisi lahkeensuussa. Olen tehnyt itselleni parit caprit, joissa on samantyyppinen ratkaisu. Minun housuihini ei vain minkään paidan hihat riitä, joten tämä oli ensimmäinen kokeilu tätä laatua. 
Napit on kuparin väriset, kuperat. Jos housut on liian kuumat, voi avata napin ja rullata lahkeet polviin.
Sellaiset housut. (Ai niin, nämä on myynnissä. Laitan Puotiin, kunhan saan aikaan.) MYYTY
Ps. Nämä on muuten ommeltu kokonaan tavallisella ompelukoneella. Saumuri sanoi räks ja jumittui ja saan uuden koneen vasta huomenna. Onhan se hitaampaa ommella peruskoneella, mutta kyllä silläkin pärjää. Varsinkin on kyseessä on tällainen peruspuuvilla eikä mikään joustava, liukas, ohut viskoosielastaaniliru.

Pitkästä aikaa olen ommellut myös lasten takin. Puolitoistavuotiaalle neidille piti saada kevättakki.
 Lapsen äiti toi minulle pääsiäisenä Marimekon Focusta palan. Yhden illan minä sommittelin kuvioa ja leikkasin, toisen päivän ompelin.

 Takissa piti olla tikkivuori, valkoiset kanttaukset, korotettu huppu ja nepparit. Tehty on.

 Saumuri hajosi juuri sinä aamuna, kun tämä takki piti ommella. Saapastelin siis Käsityneuvontaan ompelemaan ja kiitin taas mielessäni kaupunkia siitä, että tuollainen paikka on olemassa. 
- Oi, kun on ihana kangas, huokailivat kanssaompelijat kuorossa. 
- Tämä on tilaustyö, sanoin minä. Asiakkaalla on hyvä maku.

8 kommenttia:

 1. Wau, oot kyllä taitava! Mä aion ehdottomasti osallistua ensi syksynä jollekin vaateompelukurssille jos sellanen kaupungissa on tarjolla. Saumuriin olis myös kiva saada ensikosketus, niin tietäis myös kannattaako sellaseen alkaa säästää roposia. Tavallisella koneella kun nyt tehtailen ensimmäisiä kokeiluja. Vaikka onhan se saumurijälki ihan erilaista kun vaatteista niitä tsekkailee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista!
   Suosittelen sekä ompelukurssia että saumurin hankintaa. Toki saumuri ei ole välttämätön, mutta se nopeuttaa ompelua huomattavasti.
   Onnistumisen iloa tehtailuihisi!

   Poista
 2. Saumurista täälläkin haaveillaan. Jospa valmistujaislahjaksi sellaisen voisi saada? vink vink. Lupaan juhlia jos joku lupaa saumurin lahjaksi (ja käyttöopastuksen).
  -Wee-

  VastaaPoista
 3. Hienot on housut! Ja olisi sopiva kokokin meidän pojalle...hmmm :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, "hmmm" on väärä ilmaisu. Siinä pitäisi kai lukea "ostan"? ;)
   Nyt olisi suotavaa tilata/ ostaa mahdollisimman paljon, sillä minulla on muutto edessä. Ilolla roudaisin vähän vähemmän kankaita/ ompeluksia uuteen asuntoon kuin mitä tällä hetkellä omistan.

   Poista
 4. Nyt vasta luen tämän kun oon ollut reissussa. Mut ostan nuo pojalleni jos ne on vielä myymättä! Eilen pyykätessä tein havainnon, että pojalla on yhdet ainoat housut mitkä ei ole polvista rikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Housut ovat vapaat ja varattu nyt sulle. Laitan sp:a vielä.

   Poista
  2. Vieläkö saisin lähetettyä kuvan housuista ja pojasta..

   Poista